GUDI - Buy goods to be good! – Vásárolj úgy, hogy jót teszel!

Az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítvány - Válassz engem! - JóKupon

  • Hátralévő idő
  • Lejárt
  • lejárt az ajánlat!

Fontos tudnivalók

A Down Alapítvány céljai
A Down Alapítvány középsúlyos értelmi fogyatékos és halmozottan sérült gyermekek, fiatalok és felnőttek fejlesztését, önálló életvitelének segítését, valamint családjaik támogatását tűzte ki céljául, annak érdekében, hogy lehetőleg minden értelmi fogyatékos gyermek családban nőhessen fel, felnőttként pedig a lehető legközelebb jusson az önálló élet megvalósításához.

A Down Alapítványt 11 tagú, szakemberekből és szülőkből álló kuratórium vezeti. 50 állandó alkalmazottal és közel 100 önkéntessel dolgozik.

Az alapítvány egy olyan modell-szolgáltatórendszert tart fenn, mely a sérült embert a születésétől időskoráig támogatja. Ezzel lehetővé válik, hogy mindenki máshoz hasonló életet élhessenek tanulással, maximális fejlődéssel, pénzkereső munkával, saját élettérrel, saját családdal. Ez a fajta segítés a sérült embertől elvárja a tőle telhető maximumot, önbizalmat ad, önértékelésre és önbecsülésre tanít.
Családok korai habilitációja
A szülők segítését már közvetlenül a gyermek megszületése után megkezdjük információkkal, címlistákkal, ismeretterjesztő kiadványokkal, tanácsadással. 

Down Dada sorstársi segítő szolgálat
A családok korai felkarolására a Down Dada, szülőkből álló országos szolgálat szakosodott. A tanfolyamokon felkészített Dadák sorstársi segítsége máris érezteti hatását. A Dadák által támogatott családok jó eséllyel indulnak megváltozott életük megoldása felé. 

Korai Fejlesztő és Tanácsadó Központ
Kisgyermekek korai gyógypedagógiai és pszichológiai fejlesztésén kívül neurohabilitáció, gyógypedagógiai tanácsadás és szülőklub is tartozik a szolgáltatásokhoz. 

Down Ambulancia
Az ambulancia a szülők gondjait enyhíti – az ál­talában több egészségi problémával járó Down-szindróma koncentrált ellátásával.
Altatásos fogászat
A középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékosok fogorvosi kezelését az Alapítvány közvetítésével az egyetemi fogászati klinikán működő fogászati rendelőben biztosítják, együttműködésre képtelen kliensek esetén altatással is.
Átmeneti Otthonok
A Down Alapítvány két 30 fős vendégházat tart fenn, az egyik 15 éve non-stop működik Budán, a XI. kerületben, a másik Pesten a X. kerületben 2007. januárjától. Ezeket a bentlakásos otthonokat a szülő vagy maga az értelmi fogyatékos és/vagy halmozottan sérült személy bármikor igénybe veheti néhány napra, néhány hétre vagy hónapra, amíg a szülő, a gondozó vagy a segítő betegsége, ügyes-bajos dolga vagy regenerálódása megkívánja.

Napközi Otthonok
Az Alapítvány napközi otthonai a napközbeni foglalkoztatások, szinten tartó oktatás és önálló életre felkészítés színtere. A családban nevelkedett értelmi fogyatékos fiatal felnőtteknél már az iskolai oktatás során el kell kezdeni az önálló életre felkészítést és a pálya-orientációt. 

Lakóotthonok és támogatott lakhatás
A támogatott önálló élet fő színtereként különböző típusú lakhatási szolgáltatatásokat nyújtunk.

SALSA lakások
A SALSA lakásokba olyan „teljesen” önálló kliensek költöznek, akik átmeneti otthoni vagy lakóotthoni keretek között tanulták és gyakorolták az önállóságot és olyan magas szintre jutottak, hogy már kisebb segítséggel saját lakásban tudnak élni, magukat anyagilag is képesek fenntartani. 

Öregek Otthona értelmi sérülteknek
Az Öregek Otthona súlyosan fogyatékos, beteg, vagy öreg fogyatékos személyek ellátására szakosodik. Ennek az otthonnak a megteremtése jelenleg folyik a X. kerületben. A Lakóotthonok, az Átmeneti Otthon és az Öregek Otthona együttesen biztosítja majd, hogy Alapítványunknál élő fogyatékos emberek életük végéig megfelelő ellátásban részesülhessenek. Jelenleg 65 lakó él segített önálló életet Alapítványunk lakásaiban, illetve otthonaiban, szakembereink segítségével.

Munkahely, munkahelyteremtés
Az Alapítvány védett munkahelyet működtet, ahol 100 fő számára biztosít szociális foglalkoztatast, a személynek legjobban megfelelő munkát és kereseti lehetőséget. Rehabilitációs foglalkoztataási formában további 150 főt foglalkoztataunk, elsősorban szolgáltatásaink fenntartásában, de kézműves műhelyek is működnek ebben a foglalkoztatasi formában. 

Közös Szolgáltató Csoport, Szolgáltató Központok
A Down Alapítvány Szolgáltató Központjai minden olyan szolgáltataást biztosítanak, melyek az alapszolgáltatásokba nem férnek bele, és piaci szolgáltataásként nem tudják az ügyfelek igénybe venni. Ezek a szolgáltataások az ügyfelek előrehaladását, fejlődését és holisztikus szemléletű támogatását biztosítják. 

Szabadidős programok, tehetséggondozás
Az Alapítvány intézményeiben az önálló életre történő felkészítésen kívül egy sor egyéb tanfolyam, terápiás és kreatív foglalkozás zajlik, nyaranként több száz fő nyaraltatását oldjuk meg Balatonon, vidéki házunkban, és bejárós táborainkban.

A Down Alapítvány Kézműves Műhelye
A Napközi Otthon Kézműves Műhelyében szövés, cserépkészítés, gyöngyfűzés, virágkötés, üvegfestés, hímzés, bőrözés valamint rajzolás és festés folyik. A művészi termékekből kiállításokat rendeznek, a kézműves termékeket maguk árusítják. Egy „Látványműhely” megvalósításán dolgozunk, ahol a sérült embereket munka, ill. alkotás közben hozhatjuk közel az érdeklődőkhöz.

A Down Alapítvány Foglalakoztatási Centruma
A Foglalkoztatási Centrum, a Lágymányosi utca 15. alatt,  egy sor szolgáltatásnak és négy kézműves műhelynek ad otthont.

Tehetséggondozás
Az Alapítvány tehetséges fiataljait a kézművesség, a képzőművészet, a zene és a tánc területein oktataással, foglalkozásokkal, fellépési lehetőségekkel támogatjuk. Az alapítvány ügyfelei alkotják a Nem Adom Fel Együttes törzsét a mára már önállósult Nem Adom Fel Zenekarban és az azt támogató Alapítványban. Az ULWILA színeskotta tanítási módszer is alapítványunkból indult utjára, mára nagy népszerűségnek örvend, több iskola és intézmény alkalmazza sikerrel, zenekarok alakultak, ezek közül talán legismertetbb a Nemzeti Színeskotta Zenekar és a Parafónia Zenekar.

Részletek

Mi a Down-szindróma? Az egyik leggyakoribb vele született rendellenesség, minden 600. gyermek ezzel a kromoszómahibával jön a világra. Az embernek 23 kromoszómapárja van, összesen 46 kromoszómája, melyből 23 anyai, 23 apai eredetű. A Down szindrómás emberek 21-es számú kromoszómájából – hibás sejtosztódás következtében – nem kettő, hanem három fordul elő minden sejtben, ezért a rendellenesség neve: triszómia. Ritkán előfordul, hogy a szám feletti kromoszóma egy másik kromoszómapárhoz kapcsolódik, ekkor transzlokációról beszélünk. A mozaikos Down-szindróma esetében a triszómia a test sejtjeinek csak egy részében áll fenn.

Hogyan éljünk Down szindrómás gyermekünkkel? A teendőket az a gondolat irányítsa, hogy ők elsősorban gyerekek; csecsemők, kisgyermekek, később tinédzserek, majd felnőttek, akiknek az a legfontosabb, hogy szerető családban, később barátokkal, jó társaságban, felnőttként pedig mindenki máshoz hasonlóan, önálló életet élhessenek, saját életstratégiával, lakással, munkával, keresettel, barátokkal, saját családdal. A családoknak úgy kellene élniük Down-szindrómás gyermekükkel, mint bárki másnak, és a Down-szindrómás embereknek is, itt, köztünk és velünk, kevéssé fejlett és különleges képességeikkel, egyéniségükkel. Ehhez igyekszik segítséget adni a Down Alapítvány.

Ön is segítsen, hogy segíthessünk!

Az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló
Magyar Down Alapítvány

1145 Budapest, Amerikai út 14.
E-mail: down@downalapitvany.hu(link sends e-mail)
Tel.: +36 1 363 6353, Tel./fax: +36 1 273 1170

Belépés

Számos funkció csak regisztrált tagok számára vehető igénybe.

Elfelejtett jelszó

Új jelszó generálásához kérjük add meg a regisztrációkor használt e-mail címed vagy felhasználóneved!

Érvényes e-mail cím esetén az új jelszavad pillanatokon belül elküldjük!