GUDI - Buy goods to be good! – Vásárolj úgy, hogy jót teszel!

Tavaszi kirándulás az Őrségbe! Őrizd Te is ezt a gyönyörű múltat!

Az Őrség! Én sem tudtam róla többet, mint hogy a határaink mellett található terület, és nevéből adódóan mi más lehet, mint egy hely, amely azoknak a lakóhelyéül szolgált, akik országunk őrzésére voltak hivatottak…. még nagyon régen. Ahogyan honlapján is olvasható: Talán az egyetlen tájegység hazánkban, amely elnevezését, nem földrajzi fogalom, hanem saját történelme adja.

Nevét onnan kapta, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek az ország nyugati kapujának védelmére. Budapesttől kb. 270 kilométer, egyik „kapujában” mindjárt Körmenden, a gyönyörű, impozáns Batthyány kastély hívogat! Nem messze tőle, Ják és itt áll Magyarország legjobb állapotban fennmaradt, leghíresebb román kori temploma - mely az Árpád-házi királyok korából származik - és mellette a Jáki kápolna, melyet szintén a templomot készítő műhely emberei készítették 1250 körül.

 

Micsoda helységnevek, az osztrák és a szlovén határ közelében! Hegyhátszentjakab, Velemér, Kondorfa, Pityerszer, Szalafő, Kercaszomor, Magyarszombatfa, Egyházasrádóc, Rádóckölked, Szentpéterfa. Ezt a vidéket meg kell nézni!

Mindjárt az Őrségi Nemzeti Park területén, Kercaszomoron egy 10 hektáros lovas birtok várja az Őrség, és a csodás magyar táj iránt érdeklődő vendégeket. Ez egy, a Kerca patak mentén álló, a patak nevét viselő Bio farm, közvetlenül az erdő mellett. Kell ennél csodásabb környezet? A birtokon a szálláshely is valóban természet közeli! A fák lombkoronájába épített ház, illetve az autentikus parasztház a természet közeli életmódot népszerűsítik!

Ha kedved támad, egy tavaszi kirándulásra az Őrségbe, ezen a linken megtalálod a legizgalmasabb szállást!

A farmon helyi termékekből való a reggeli. Mit kap az éhes utazó? Kecske- vagy tehéntejet, sajtot, kecskekolbászt, házi sonkát, lekvárt, mézet.

A birtokon ugyanakkor andalúz lovak tenyésztésével is foglalkoznak, így megismerkedhettek a lótartás, -tenyésztés rejtelmeivel, sőt akár kedvezményesen is igénybe lehet venni a lovas szolgáltatásokat: tereplovaglás, futószáras lovasoktatás, lovaskocsikázás, télen lovasszánhasználat.

És ha további kirándulásokat tervezne a látogató, tényleg se szeri se száma a látnivalónak!

Itt az Őrségben áll Őriszentpéteri Árpád kori templom is, hiszen ismert tény, hogy ezen a területen számtalan Árpád kori templom található, az Őrség történelme okán.

Az Őrség néprajzilag is önálló, sajátos kultúrát őrző táj. Az egyetlen olyan tájegység Magyarországon, melynek lakói a honfoglalás óta folyamatosan itt, egy helyben élnek. Az egykori királyi kiváltságlevelekben feltüntetett őrállók családnevei ma is élők, azonosak az ezer évvel ezelőtt írottakkal. Ezért is nevezzük ezt a tájat az ország egyik legősibb magyar vidékének.

Kihagyhatatlan az Őrségi Nemzeti Park területén az Őrségi Népi Műemlék együttes, Pityerszeren, ahol több századnyi hagyományt őrző épített környezetet láthatunk. Ez a több épületből álló pityerszeri falumúzeum, amely megmutatja a vidék jellegzetes ősi faluszerkezetét.

Van itt kerített ház, emeletes kástu, kontyos ház, és „favágitu”, azaz a tűzifa tárolásának helye. Szerintem – bármily fura - minden magyarnak ismerősen csengenek az alábbi szavak: kredenc, sparherd, sifonér, stafirung. Ha valaki elfelejtette volna, mit jelentenek, barátunk a Google, tessék megnézni őket! Hanem a dödölle! A környék vendéglőiben bőven van alkalom megkóstolni!

Az Őrségben talán a legjelentősebb az Árpád korabeliek közül a Veleméri Szentháromság templom. Építésének pontos ideje nem ismert, de feltételezhető, hogy ezt – vagy elődjének építését – Szent István rendelte el, hiszen Velemér akkoriban 10 falunak volt központja. Ez a templom őrzi talán egyedül Magyarországon az eredetinek megfelelően régi képét és hangulatát, és ettől a legkülönlegesebb, és nevezetes a különleges a fényjátékáról.

Ezzel még messze nincs vége az Örség gyönyörűségeinek, és csodaszép látnivalóinak! Fedezd fel Te is!

  

Szerző: Kovács Hédi | 2018-03-20 16:35





Belépés

Számos funkció csak regisztrált tagok számára vehető igénybe.

Azzal, hogy Felhasználóként, illetve Partnerként, a GUDI oldal bármely szolgáltatásának igénybevétele miatt felregisztrált, megrendelést adott le, hírlevélre feliratkozott, ajánlatát saját akaratából, a GUDI oldalt üzemeltető HAT Alapítvánnyal egyeztetve a GUDI oldalra felrögzítette, vagy felrögzíttette, és annak élesítésére írásban engedélyt adott, elfogadta a szerződésben rögzített Általános Szerződési Feltételek minden pontját! Egyúttal a Felhasználó illetve Partner kötelezettséget vállal arra, hogy a jelen ÁSZF változásait nyomon követi! Regisztrációját bármikor törölheti!!

Elfelejtett jelszó

Új jelszó generálásához kérjük add meg a regisztrációkor használt e-mail címed vagy felhasználóneved!

Érvényes e-mail cím esetén az új jelszavad pillanatokon belül elküldjük!